Svenska ambassaden

Efter ett par nätter i Johannesburg packade vi våra väskor för att ge oss ut på vägarna och passade då såklart på att göra ett stopp i Pretoria som är Sydafrikas administrativa huvudstad (Att Sydafrika har mer än en huvudstad är ett resultat av en kompromiss gjord mellan dess provinser vid självstänigheten 1910, Kapstaden är den lagstiftande och Bloemfontein den rättsliga) men även säte för vår svenska ambassad.



Jag har aldrig tidigare besökt en ambassad och hade nog målat upp en bild av något betydligt pampigare än denna ganska anonyma entré...
Väl därinne fick vi (inte helt ovanligt) information om att det skett endel förändringar från vår ursprungliga plan och att vi inte kunde få träffa den kvinna som angetts i vårat program men istället togs vi väl om hand av Lennart.


Vi fick beskrivet för oss hur situationen i Sydafrika ser ut idag och det som stannat kvar i mitt hjärta från den här träffen är beskrivningen av det Sydafrika som stod värd för fotbolls VM 2010.
Den allmänna bilden av landet, och också den vi fick till oss innan vårt besök, är att dom har enorma problem med kriminalitet, vilket man väl iofs inte kan komma ifrån, men glädjande nog genomförde man fotbollsturneringen utan att det inträffade mer hemskheter där än någon annanstans... Vilka metoder man använt för att 'städa upp och snygga till' kan säkert diskuteras i evighet men viljan att göra gott känns ändå som en bra utgångspunkt inför framtiden!




Erfarenhetsutbyte

När man är på studieresa finns inte mycket tid att slösa bort och efter att vi första vardagen i Sydafrika hade åkt runt i Soweto, besökt Hector Pieterson museum och öven hunnit köpa på oss någon liten souvernir på marknaden utanför museumet var det dags att äntligen få träffa unga fackliga kollegor från Sydafrika!



Vi började med att äta lunch ihop och då hann vi börja småprata lite med varandra och inte minns fick vi veta genom dem veta vad det var vi åt, haha!! Jag skulle ljuga om jag inte sa att det va väldigt nervöst innan den här träffen men när alla var mätta och belåtna fick vi presentera oss under lite mer orndnade former och därefter inledde Steve med att prata en stund för att sen dela in oss i mindre grupper.



Jag och Anna blev genast satta i samma grupp eftersom vi båda jobbar som undersköterskor och vi fick chansen att prata med den enda representanten från vårdsidan (kvinnan i vitt), killen i grönt arbetade som brandman men vilket yrkestitel killen i den lila skjortan hade är jag osäker på... av deras interna skämt framgick dock tydligt att han bland annat arbetade med löneutbetalningar till de andra två =)

Syftet med dessa grupparbeten av att diskutera skillnader och likheter mellan våra fackföreningar men på bilden ser ni ett tydligt exempel på en annan mycket stor skillnad och som förvånade mig stort. Mobiltelefonerna! I Sydafrika fanns det inte på kartan att man skulle sätta mobilen på ljudlös eller låta bli att svara när den ringde, inte heller lämnade man rummet för att ta sitt samtal utan som ni ser pratade man helt enkelt på tills man var klar :)



Det känns inte som att vi skulle ha så mycket gemensamt när det gäller vår fackliga kamp och våra anställningsförhållanden men faktum är att det mest påtagliga som var gemensamt för oss alla var problemet med osäkra anställningar, främst för unga! Så den som säger att vi här hemma kan luta oss tillbaka och vara nöjda med det vi har, jag vägrar hålla med!




En annan stor skillnad mellan våra länder och oss som personer var det som hände innnan vi bröt upp på eftermiddagen och våra Comrades bröt ut i sång och dans! Så härligt spontant och mycket uppskattat från min sida men inte helt utan att man skäms lite över att man själv är så stel och blyg...



Självklart ville ta den sedvanliga gruppbilden på oss alla innan vi gav oss iväg och precis när vi var klara kom SAMWUS ordförande in och hälsade på oss vilket innebar att vi helt enkelt började om från början för att få honom med på bilderna...



Ni ser honom i mitten på främre raden och mig och mina reskamrater i dom röda SAMWU-tröjorna vi fick som gåva.



Eftersom våra Svenska reseledare var iväg på annat uppdrag under tiden vi träffade dom Sydafrikanska förtroendevalda så passade Steve på att kidnappa oss en stund efter och tog oss till ytterligare en butik där vi kunde köpa lite hantverk om vi ville, fördelen i att ha någon med lokalkännedom är ju att man får lättare att hitta dom rätt butikerna att gå till och just där vi handlade var allt tillverkat för hand och all förtjänst från försäljningen gick tillbaka till befolkningen i byn! Slutligen tog vi en liten kaffepaus innan vi for tillbaka till hotellet och då det kom en man och satte sig vi ett bord intill oss berättade Steve att det var en mycket känd Sydafrikansk hårdrockare! Så här i efterhand ångrar man ju att  man inte blev mer starstruck och bad om en bild, inte minst med tanke på hur avundsjuk en av våra 'reseledare' blev när han fick höra dels att det fanns en hårdrockskultur i Sydafrika och att vi dessutom sett en av de största artisterna =)


Hector Pieterson

Under våran resa genom Soweto och Sydafrika stannade vi till på ett muséum som för landets svarta befolkningen har en viktig roll i att berätta historien om kampen mot apartheid.




Hector Pieterson Museum öppnades 2002 som det första muséet i Soweto och är uppkallat efter den 13 årige poljke som blev det fösta offret då polisen den 16 juni 1976 öppnade eld mot en grupp demonstrerande skolungdomar.






Bilden ni ser som en del i minnesmonumentet har blivit en av de mest kända från händelsen och visar hur den sårade Hector bärs iväg av sin bror med deras syster springades bredvid dem. I framkanten av monumentet finns texten "To honor the youth who gave their lives in the struggel for freedom and democracy".





Här ser ni återigen vår stöttepelare Steve tillsammans med hans kollega Comrade Jack! För mig kändes det lite konstigt att kalla människor för 'Comrade' men efter att jag pratat lite om det med våra Sydafrikanska vänner blev jag övertygad om att det ju faktiskt är ett väldigt trevligt sätt att tilltala varandra på... jag berättade att vi 'duar' varandra i Sverige och även kallar människor vi inte känner för 'du' om vi tilltalar dem, vilket ju inte alls låter lika trevligt som om vi på våra konferenser/möten/träffar kallade varandra comrade/kamrat tills vi lärt oss namnen. Kan va nått att införa här hemma kanske? =)

RSS 2.0