Repskap
Till min stora besvikelse fanns där inga motioner att gå igenom denna gång, det brukar annars vara det mest givande, lärorika och roliga momentet (förutom om det skall göras nått spännande val) på hela mötet, men det går ju tyvärr inte heller att bara beskylla andra för det... med alla åsikter, synpunkter och förslag som jag går och funderar på så borde jag kunnat hålla mötet igång i alla fall ett par timmar till men dessvärre är jag för feg :S Jag ska försöka bättra mig och kanske finns det nån mer som grubblar, tycker och tänker som skulle kunna visa vägen?! Mao, Kära kamrater! lämna in motioner!!

Som alltid så fanns där en inbjuden mötesordförande och den här gången var Sigvard Marjasin som fick äran att hålla i ordförandeklubban, ska jag vara helt ärlig så var jag lite smått skeptisk till en början men allt eftersom mötet fortskred upptäckte jag att det var en riktigt rolig man det där!
Vid lunchtid gav vi oss ut på stan för att hålla en liten manifestation och hade det inte varit för avsaknaden av högtalare så hade det nog varit ett klockrent inslag.
Tyvärr hörde jag i stort sett ingenting av Marjasins tal men enligt säkra källor ska det ha varit ett mycket träffande innehåll, ev kommer jag kanske kunna få tag på talet och kommer då med största sannolikhet att dela med mig av innehållet!

Att förena nytta med nöje!
På det privata planet håller jag på att förkovra mig inom områden som jag tidigare inte fått chansen att lära mig så mycket om och med anledning av det skall jag sammanställa ett skriftligt arbete där jag ganska fritt kan välja inriktning... så vad gör man?
Man tar chansen att lära sig lite extra om något som man verkligen bryr sig om!
Mina funderingar på val av 'ämne' är antingen Skotten i Ådalen, bakomliggande faktorer och vilken betydelse just den händelsen haft, eller så väljer jag att ta reda på mer om (agitatorn) Kata Dahlström som har anknytning till trakten där jag är uppvuxen, vem var hon, vilket budskap ville hon föra fram och vad uträttade hon?
Vad tycker du? Vilken inriktning är mest givande?
Det kommer mera...
Samverkan
Tisdag betyder sektionstid för min del och när jag kom till jobbet visade det sig att det skulle passa bra för mig att 'gå brevid' på ett samverkansmöte.
Min inskolning i den här världen är vad man (enligt mig) kan kalla -under all kritik- och detta med samverkan är något som jag inte fått chansen att vara med på ännu, men eftersom det nu är bestämt att jag ska kunna gå in som ersättare om det behövs så kändes det som att tiden var inne.
Mötet idag innehöll inga stora saker direkt men det är intressant att se hur diskutionerna går till bakom alla dom stängda dörrarna... Större delen av mötet ägnades åt att gå igenom budget vilket var ungefär lika spännande som det låter men det blev även lite prat om personaltäthet (som en följd av alla uppsägningar) samt ett förslag fån arbetgivaren om att tillämpa en ny metod för användandet av våran tid, men vart detta leder återstår dock att se!
Summan av det hela är i alla fall, för min del, att om vi sköter vårat jobb på sektionen så kommer det inte vara några problem att gå på dom här träffarna själv utan att behöva skämmas!
På förekommen anledning!
Med anledning av det stundande valet hörs ofta kommentarer som 'Tacka vet jag Norge! Dom är kloka nog att stå utanför EU...'
EU är först och främst en sammanslutning för att underlätta utbytet av varor och tjänster mellan de länder som valt att gå med och detta är vad man kallar "den inre marknaden", med tanke på Norges geografiska position i förhållande till EU är det inte så svårt att förstå att just 'den inre markanden' är någonting som Norge har stort intresse av och skulle dom bli avgränsade från den har dom minst sagt små möjligheter att bedriva handel med andra länder vilket dom självklart är beroende av att göra.
Lösningen för Norges del är således att man 'köper in sig' i den inre marknaden vilket varje år kostar Norge enorma summor pengar samt att man då förbinder sig till att följa alla dom regler som EU sätter upp, men eftersom man inte är ett medlemsland har man inte rätt till några representater i EU's beslutande organ och kan därmed inte påverka vilka beslut som fattas...
Sverige däremot är med i EU och har därför möjlighet att vara med och bestämma... Där är skillnaden!
Demokrati is tha shit!
Jag köper inte det där... om det bara hänger på att man inte har tillräkligt mycket information är det faktiskt inte svårare än att man söker upp informationen själv! Därför tror jag faktiskt att det handlar om ren lathet och inget annat om jag ska vara ärlig. Jag tror även att dom lite yngre generationerna faktiskt helt har tappat vår historia, rösträtt är ingen självklarhet, att vara en fri människa med rätt tycka och tänka vad man vill är ingenting som på något sätt är självklart men av någon anledning har allt det glömts bort...
Det hela är faktiskt inte så svårt... man får hem ett röstkort i brevlådan och kan då välja om man vill poströsta i förväg eller helt enkelt gå till vallokalen på valdagen!
För mig är det ganska självklart vad jag kommer rösta på, för alternativen är ju (i stort sett) samma som i ett riksdagsval, man röstar helt eneklt på det parti man tycker bör representera Sverige i EU-Parlamentet och det borde ju rimligen vara det samma som man anser gör det bästa jobbet med att styra här hemma.
Med "dina" politiker i EU kommer ju besluten därifrån bättre spegla dina värderingar!
Det kluriga kan väl kanske i så fall vara att veta vilket parti man faktiskt vill rösta på, men där är det helt enkelt bara att bita i der sura äpplet och ta reda på det, för när det gäller den personliga inställning kan man inte skylla på att någon annan skulle informerat om det!
Patrullen i siffror
Här kommer kampanjmålen som sattes upp innan vi började
Skolor: 350st
Lärarkontakter: 2800st
Bokade skolinformationer: 350st
Genomförda skolinformationer: 350st.
Elevkontakt, ytlig: 30 000 elever
Elevkontakt, djup: 10 000 elever
Elever som vill veta mer om facket: 11 750 elever
och här är resultaten
Skolor: 479 st
Lärarkontakter: 923st
Bokade skolinformationer: 390st
Genomförda skolinformationer: 358st
Elevkontakt, ytlig: 31 644 elever
Elevkontakt, djup: 17 769 elever
Elever som vill veta mer om facket: 5412 elever
Så ser det alltså ut och även när man sammanfattar alla patrullerna kan man, precis som när det gäller våran patrull, se att det finns en del förbättringsområden.
På det stora hela har jag ändå fått uppfattningen att vi gjort ett bra jobb men det skulle vara intressant att höra vad dom kampanjansvariga tycker om de olika resultaten.
Tyvärr anser man inte att vi ska få någon 'återträff' med våra arbetskarater från övriga landet och därför kommer vi väl heller inte att få någon 'analys' eller möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra...
Ska jag vara ärlig känns det lite småaktigt att man avstår från sånna saker, oavsett vad anledningen är, men troligen är det ekonomin som styr och där kan man ju diskutera prioriteringar hur länge som helst :(
Glad Påsk!

Arbetsbrist?
Istället är jag tillbaka på mitt jobb och traskar omkring med båda fötterna i verkligheten, vilket iofs är en mycket viktigt del för att kunna behålla både sina värderingar och sin motivation, men det betyder ju inte att det är det man gläds mest åt att göra som sitt dagsverke.
Igår fick jag föresten ett 'Glad Påsk-sms' med ett extra tack från en fd. arbetskamrat som fått hjälp att reda ut lite detaljer i samband med alla uppsägningar och omflyttnignar som är på gång för tillfället.
Sånt blir man verkligen glad av, för även om man bara 'gör sitt jobb' så är ju det ett kvitto på att man gjort nåtning bra som betyder mycket för den som får hjälpen =)
Här kommer lite 'Statistik'! Hurra!
Kampanjen med skolptrullen är över och förbi och det är med delade känslor man inser att det är slut.
Å ena sidan är det ett ganska slitigt jobb att kampanja men å andra sidan ger det så mycket glädje och energi att ett litet statarhjärta lätt svämmar över av nostalig när man tänker tillbaka på alla dom fina och bra stunderna :)
Så... hur gick det för oss? Nu vet inte jag hur många patruller som inte har rapporterat färdigt för bla står en av Sthlm-patrullerna fortfarande nollad, men utifrån vad som gick att se i söndags så rockade Patrull 24 (Örebro) järnet med resten av landet och trots att vi hade några dagar ledigt (som när jag var på runö t.ex) vilket gjorde att antalet skolor inte ligger i topp, så är det endast en enda patrull som spöat oss i antalet lärar/rektor-kontaker!
När det gäller antal elever som visat intresse för att få mer information mailad till sig hamnade vi på tredje plats! men däremot är det svårt att göra en jämförelse på dom övriga kontakterna...
I stort sett alla övriga patruller har rapporterat in dom som bara tog en folder som en 'ytlig kontakt' och dom som svarade på 'jobbtipset' som kvalitetssamtal.
Vi har rapporterat alla jobbtips som ytliga samtal och dom som vi pratat mer med som kvalitet...
Därför tror jag att vi har varit lite hårdare i våran bedömning av vad som är ett kvalitetssamtal så där är det ett stort antal patruller som hade fler än oss, men vad det gäller ytliga kontakter hamnade vi ändå på fjärde plats trots våran hårda gallring!
Vad det gäller skolinformationer ligger vi dessvärre i botten men såklart har även det sina orsaker! För det första hade många patruller fått informationer inbokade i förväg och det är inte att tänka på att man ska kunna ringa runt och få en tid i en klass inom tre veckor den här tiden på terminen, vi har heller inte gått in för att boka in några datum för presentationerna, det får skötas av den som är ansvarig för verksamheten och som kan se till att det inte blir missar med t.ex personalbrist på det bestämda datumet.
Sist men inte minst fanns inte skolinformation med i nån större utsträckning i den arbetsbeskrivning jag fick när jag tackade ja till det här erbjudandet och hade det varit tanken från början skulle man inte anställt mig i patrullen eftersom jag inte har tillräcklig utbldning för att hålla i klassrumspresentationer.
Så, sammanfattningsvis tycker jag ändå att vi gjorde ett väldigt bra jobb! Alla målen är uppfyllda för kampanjen och då finns det ändå en hel del saker som kan förbättras för att bli ännu mer effektiva till en ev fortsättning!
Slaget om reklamen?

Jag måste nog säga att den är ännu mer lik med samma typsnitt och nu även dom tecknade gubbarna! för så här ser en av bilderna från förra årets 020-kampanj ut...

Ordbok
Till min stora glädje hade någon på förbundet tänkt i mitt ställe och därför låg det helt sonika en ordbok i brevet jag fick förra veckan! kan det bli bättre? Jag visste inte ens att det fanns en speciellt ordbok för förbundet! :O

Jag har nu alltså ett helt uppslagsverk med arbetsrelaterde ord och det första jag gjorde var ju så klart att kolla upp vad sjutton det är jag jobbar som egentligen och döm om min förvåning när jag läser "undersköterska - SEN (State Enrolled Nurse)" Jag är inte helt övertygad om att jag faktiskt är en sån, men om det är gångbart och folk verkligen förstår (vilket jag betvivlar) så är det väl så då!
Hur som helst är jag iaf jätteglad över min nya bok och den kommer garanterat att sno åt sig några dyrbara gram plats i resväskan!
Runö, dag 4 29/3
Avslutningsvis fick vi se lite bilder från tidigare år och det gav verkligen mersmak, så nu är det bara att sätta igång med förberedelserna så att man är uppdaterad när man väl kommer dit och på så vis kanske hinner få tid att hinna med att se mer på plats istället för att sitta i våran lektionsal och jobba!
Runö, dag 3 28/3
Hjälp va fort tiden går... man tänker att man ska göra saker 'sen' men så dyker det upp annat som kommer ivägen och sen har plötsligt passerat utan att man gjort det där man tänkte!
Nu ska jag iaf berätta om den tredje dagen av den förberedande kursen till Genèveskolan!
Hela förmiddagen ägnades åt en föreläsning av Trine-Lise Sundnes som är nordens representant i ILOs styrelse!
Det här passet är egentligen det som vi menade att vi skulle behövt före alla andra som handlade om ILO, eftersom Trine-Lise gick igenom ILOs uppbyggnad och arbetssätt, det finns egentligen inte så mycket fakta att tillägga här eftersom jag redan skrivit det mesta i ett separat inlägg om just ILO, det kan du läsa här.
Genèveskolan har en väldigt hög status på ILOs konferens och delegaterna står ofta på kö för att få besöka gruppen under konferensens första dag! Vi kommer även att arragera en middag dit vi bjuder in delegater som vi får kontakt med under veckorna som vi är där och bland annat kommer Trine-Lise att vara en av dom inbjudna, det är också under den middagen som vi kommer att överlämna dom gåvor som vi ska ha med oss från våra resp. länder eller förbund, så jag måste alltså se till att jag har lite presenter med mig när jag åker!
Efter lunchen fick vi en genomgång av situationen på Island till följd av finanskrisen innan vi började att utforma våra arbetsgrupper som vi kommer att jobba i under själva konferensen.
Så här inledningsvis tycker jag att arbetet verkar vara jättesvårt och gruppen beslutade att vi alla ska jobba individuellt med instuderingsfrågorna vilket jag upplever som svårt... jag vet inte riktigt vart jag ska börja att leta efter information och dom personerna som vi pratade om att intervjua kan ju inte alla höra av sig till en och en utan det skulle kanske gjorts mer i form av en gruppuppgift.
Jag har ju dock lite tid på mig att söka efter svaren, men med tanke på inlednigen i det här inlägget känns det som att jag skulle vilja komma igång så snart som möjligt, är det svårt att få gjort saker som man tycker är roligt så kommer det inte gå lättare att komma igång med det man tycker är svårt!
Present!
Kommunal är medlem i föreningen 'rättvisemärkt' vilket är toppen tycker jag! (mer rättvisemärkt åt folket!) och nu fick jag en brosch som symboliserar just rättvisemärkt!

Jag är dessvärre ingen broschbrud så jag beslutade mig för att låta det bli en slags vandringsgåva och gav därför bort den till en av dom rättvisaste människorna jag känner; nämligen mamma!
Jag är helt övertygad om att hon kommer bära den så ofta hon kan och att hon även kommer att föra fram budskapet bakom den till så många som vill höra (plus att jag tror att hon verkligen gillade den för hon tog emot den på en gång och sa inte ett ord om att jag borde använda den själv) och med det känns det för mig mycket bättre att ta emot den med gott samvet när jag vet att den inte bara blir liggande någonstans.
Ledig kväll :)
Troligen kommer det inte att dyka upp något mer inlägg under dagen (men man vet aldrig säkert), det är fredag och tid att unna sig lite ledigt ikväll!
Jag har dock en del kvar att skriva om... Bla har jag en eller ett par dagar från Runö kvar att rapportera ifrån och så lite annat smått såklart innan jag har hunnit ifatt till nutid!
Jag återkommer vid tillfälle!
Tema: Jämställdhet
Idag hade vi besök av Gertrud Åström som berättade om jäställdhetsarbetet ur en historisk synvinkel, många årtal blev det men tack vare en stor portion humor gick det ganska bra att behålla koncentrationen trots obekväma stolar och för få pauser. Jag tycker dock att det känns svårt att återberätta det hon pratade om så jag kommer istället enbart att bjuda på lite tänkvärda citat, endel på ett kreativt sätt, andra av lite mer skrämmande orsaker!
1919 togs beslut om allmän rösträtt i sverige, 1921 kunde den tillämpas, dock med undatag för kvinnor då man ansåg att dom 'äventyrade den allmänna rösträtten med sina krav om kvinnlig rösträtt.'
"Kvinnor är kvinnor hela sitt liv, män är män endast under den sexuella akten, Däremellan är dom människor."
Kvinnor och män tenderar att bli mer och mer olika ju längre ifrån hjärnan man kommer.
Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

jag satt jättelångt bak i salen och mobilen är ju inte helt ultimat att fota med
Vi fick även med oss en bok "familjens projektledare säger upp sig" av Gunilla Bergensten, som vi ska läsa som hemläxa till nästa träff... jag är lite ivirig att komma igång eftersom jag har hört en del om just den här boken.
Nån av er som läst den?

Styrelsemöte
I stort sett kommer arbetsfördelningen att se likadan ut som tidigare.. jag har studierna och ungdomsverksamheten kvar samt att jag numera står som reserv till att gå på samverkan.
Just samverkan är nått nytt för mig och jag tror att jag ska se till att få följa med på nått möte tillsammans med den som normalt ska delta där för att ha en liten uppfattning om vad som gäller den dagen jag kanske måste gå dit ensam!
För övrigt var det väl inga stora nyheter som avhandlades men vi bestämde datum för vårt nästa medlemsmöte som kommer att vara ett planeringsmöte för det kommande året, så till dom av er som läser detta och även tillhör min sektion vill jag passa på att uppmana er att hålla ögonen öppna för inbjudningarna som kommer till era arbetsplatser och att ni såklart ska anmäla er! Det är ju för er skull vi har sånna här träffar!
Runö - Dag 2 27/3
Dag två inleddes med att vi fick besök av Katja Lehto som jobbar på SAK i Finland, vilket är deras motsvarighet till LO här i Sverige.
Katja arbetar som jurist på SAK och sitter även med i applikations kommittén och det va hennes arbete där som hon kom för att prata med oss om.
Tyvärr hade vi inte hunnit ha passet där vi gick igenom ILOs struktur och arbetssätt vilket gjorde att det blev svårt för Katja att hålla sin presentation så som hon hade planerat den eftersom vi hela tiden fick avbryta för att ställa faktafrågor... Just detta var väl egentligen den enda stora missen som gjordes under kursdagarna och det kändes inte rätt varken mot henne som inbjuden gäst eller mot oss som missade värdefull tid att få fördjupande kunskaper pga att vi var för dåligt förberedda.
Första passet efter lunchen ägnades åt att gå igenom plattformen 'First Class' där vi kommer att genomföra distansdelen av utbildningen som kommer att hållas under april/maj och därefter följde vad skulle visa sig vara mitt favoritpass, nämligen det då fick besök av Bengt Göransson som var Sveriges skol-, kultur- och utbildningsminister under åren 1982-1991.
Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som var så bra med det han sa men redan när han inedde med att säga 'Jag är 77år och jag vill bara varna er för att gamla män talar länge' hade han mig som i en ask.
För att lyfta ut delar av det han pratade om så fastnade jag för att han pratade om vikten av att inte göra någon fråga viktigare än den andra och tog klimatfrågan som exempel där man lyfter fokus från så många andra områden till fördel för en enda (om än så viktig) fråga.
Han menade också på att man inte skulle göra problem stärre än vad dom är, snarare tvärt om att man kanske bör förminskar dom för att göra dom lättare att hantera.
"Säg inte till en politiker att 8 barn i varje klass har läs- och skrivsvårigheter, då kommer han/hon att rygga tillbaka och kommer inte se problemet som hanterbart. Säg istället att ett barn i vaje klass ha det svår och politikern kommer att ta tag i problemet och på så vis synliggöra helheten."
Kanske inte den ultimata arbetsgången men väl värt att fundera över...tar man ett steg, sakta och säkert, framåt så kommer man till slut fram till målet.
Avslutningsvis påpekade han en viktig sak som vi allt för ofta glömmer bort, Åsikter finns inte. Dom bildas!
Runö - Dag 1, 26/3
Har inte haft riktigt tid att skriva om innehållet på kursen jag var iväg på förra veckan och nu tror jag att jag har förklarat dom saker som man kanske behöver reda ut innan.. det kan ni läsa här och här så nu kan jag ta kursinnehållet :)
Halva torsdagen gick som vanligt åt till att resa, tåget mot Stockholm gick redan 6.40 så det blev två timmars väntan på bussen vid cityterminalen.
Det gjorde iofs inte så mycket eftersom Tobbe från Grafikerna också skulle vänta, så vi kunde ta en fika i lugn och ro innan bussen hämtade upp oss för vidare färd mot Runö.
Väl där fick vi våra rum och lite mat innan vi började programmet, en rundvandring med presentation över delar av all den konst som finns samlad på kursgården. Väldigt intressant att få veta lite mer om alla konstverk som man sett där under alla besök men som man normalt inte reflekterar så mycket över!
För övrigt var eftermiddagen ganska lugn och vi inledde med att intervjua varsin kurskamrat från ett annat land. Mitt intervjuoffer blev en jättetrevlig kvinna vid namn Kari från Norska Utdanningforbundet, eller Lärarförbundet som den Svenska motsvarigheten är. En kul form av presentation där man genast kastades in i språkproblematiken (jag och Kari stötte tex på problem när jag skulle förklara vad en undersköterska är!) och det känns heller inte lika besvärande att stå inför alla och presenteranågon annan som om man skulle pratat om sig själv.
Efter middagen på kvällen samlades vi landsvis och gjorde en presentation över hur fackföreningen fungerar i våra respektive länder. Från Sverige fanns ju t.ex. representanter både från LO och Unionen och vi förklarade den indelningen samt presenterade våra egna förbund.
Första dagens arbete höll på ända till klockan var nästan 22 och efter resan dit, mötet med alla nya människor och kampen med språken så har nog ett rum på Runö aldrig känns mer lockande än den kvällen!
Jag älskar mitt jobb!
Efter gårdagens succé trodde jag inte att det skulle gå att få en lika trevlig dag med patrullen, men ack så fel jag hade! Dagens skola gav massor med nya kontakter, både på lärar- och elevsidan :)
Dagens lunchfika blev ute i solen vid 'naturens hus' där vi även passade på att ta en liten promenad för att sno åt oss ytterligare lite vårsol innan det var dags för att åka hem och börja rapportera in dom senaste dagarnas jobb.
Jag vet inte om det är vårkänslor eller bara känslan av att göra ett bra och roligt jobb, men idag är en sån dag när jag vill krama om varenda en som varit med och röstat in mig som förtroendevald, den som kom på att fråga mig om jag ville vara med i det här projektet och den/dom som kom att tänka på mig när det skulle nomineras till Genèveskolan!
Tack!