Studieorganisatörs utbildning, dag 2-4
För ungefär en månad sedan var jag iväg på en utbildning för studieorganisatörer... jag har jobbat med det i snart två år och till våren visar det sig om jag kommer ha fortsatt förstroende att göra det ytterligare i två år. Då det här var en grundutbildning så det kan tyckas aningen konstigt att den kommer så sent och får jag inte ha mitt uppdrag kvar sen känns det ju minst sagt onödigt.
Under dom här åren tycker jag att det har varit svårt att få grepp om hur jobbet ska skötas och därför hade enormt stora förväntningar på utbildnignen, tyvärr visade det att det är en sk. processutbildning vilket i klartext betyder att man inte lär sig några konkreta saker utan att man jobbar med att känna in uppdraget för att sen utforma arbetet så som man själv trivs bäst med att göra det. Det kan ju tyckas vara toppenförutsättningar men när önskemålen utifrån börjar komma är det i mitt tycke inte helt fel att ha någon liten 'mall' över i vilken ände man bör börja...
Vissa saker är väldigt nyttiga att lära sig tänka på när det gäller studier tycker jag, vissa saker kommer helt enkelt in automatiskt och då är det guld värt att få någon som startar igång tankehjulen lite.
En bra uppgift vi fick var att skriva ner våra förväntningar, begränsa varje mening till ett ord som vi sen i grupper skulle enas om vad det stod för.
Därefter skulle vi också gemensamt ta fram motsater till alla ord och det här kan låta ganska lätt men faktum är att det ofta visar sig att vi använder samma ord men menar olika saker.
En mycket bra uppgift att ha i bakhuvet när man jobbar med människor! Vi säger samma ord, vi pratar samma språk och vi är ofta rörande överens om att vi tycker lika. Men vi menar inte alltid samma sak ändå!
Mitt jobb; att vara spindeln i nätet. Just the way I like it =)
Vi pratade också mycket om vikten av att ta hänsyn till att vi är olika, att vi alla har olika förutsättningar att lära och vi lär på olika sätt.
Jag har hört talas om lärstilar förut men jag har aldrig satt mig i vilka dom är, så att få en riktgit bra genomgång av dem var verkligen nyttigt för mig och att sen få en hel hög olika tester man kan göra för att ta reda på vilken man själv lär sig bäst av gjorde ju inte det hela sämre!
Under ett pass fick vi ett mycket uppskattat besök från Dyslexiförbundet-FMLS.
Jag har lyssnat på en liknande föreläsning förut, men den gången handlade det mycket om att förstå hur den med läs- och skrivsvårigheter kan uppleva vissa situationer och lite fakta om hur många som faktiskt har dom här problemen
Den här gången fick vi mer vardagstips om hur man kan underlätta för den som har det jobbigt med läsningen, utifrån att vi skriver mycket kallelser, inbjudningar och informationsblad etc. och det är häpnadsväckande hur mycket man kan underlätta genom att t.ex. bara byta typsnitt eller använda rätt färger! Jag upplever inte själv att jag har läs- och skrivsvårigheter (så det ni ser här är mest slarvfel alltså! haha!) och jag vet inte heller att jag känner någon direkt som har det men ändå är detta något som verkligenintresserar mig och som jag brinner lite extra för vilket gör att jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om just detta... det kommer jag dock inte göra just nu, men kanske lägger jag upp ett nytt inlägg i ämnet vid ett annat till fälle.
Örebros nya studieorgaisatörer